Cursus Hypnobirthing

Ben je op zoek naar een cursus die je alles leert over hoe je op een ontspannen manier kunt bevallen? dan zit je bij de cursus Hypnobirthing/ontspannen bevallen goed! Hier vind je  namelijk alle informatie over de volledige cursus Hypnobirthing The Mongan Method. Sinds dit jaar in een nieuw jasje! Omdat het Amerikaanse concept niet helemaal synchroon loopt met de Nederlandse geboortezorg heb ik het programma iets verbreed zodat ook de Nederlanse vrouw er goed mee uit de voeten kan.

Door mijn achtergrond als kraamverzorgende krijg je bij een cursus Hypnobirthing/ontspannen bevallen bij Hypnobirthing Friesland eerlijke informatie die helemaal afgestemd is op de Nederlandse geboortezorg.

Tijdens de cursus krijg je praktische handvaten en leer je ontspanningstechnieken. De combinatie van ontspannings en ademhalingstechnieken, theorie en praktische tools zijn er om jou en je (geboorte)partner voor te bereiden op een makkelijke(re) geboorte! De cursus biedt oneindig veel informatie over de periode van zwanger zijn de bevalling maar ook de periode daarna. 

Omdat ontspanning “de sleutel” is voor een goede bevalling wordt ontspanning met inzet van zelfhypnose ingezet om zo relaxt mogelijk te leren zijn.  Zelfhypnose klinkt misschien spannend maar hier is niets spannends aan. Je doet het vanuit jezelf vaker dan je denk. Onder andere wanneer je op gaat in een mooie film of een mooi boek. Het heeft niets met entertainend hypnose en ook niets met therapie hypnose te maken. Het is een hele diepe ontspanning waar je jezelf in brengt en kan per keer variëren. Soms hou je het licht en luchtig en een andere keer ga je dieper. Je stuurt de diepte van je ontspanning helemaal zelf. Vergelijkbaar met Meditatie en Mindfulness.

Tijdens de lessen oefenen we met positieve suggesties over de bevalling. Doordat je diep ontspannen bent zetten deze suggesties zich vast in het onderbewustzijn. Je overtuiging wordt dat een geboorte kalm, zacht en comfortabel is.  Door deze positieve benadering ga je op een positieve manier naar de geboorte kijken. Doordat je lijf op je geest reageert gaat het vaak ook de bevalling op die manier beleven. 

De positieve benadering voor geboorte geven is het grote verschil met andere zwangerschap cursussen.

 

“Don’t just wish for a great birth, prepare for one!”

-Marie Mongan-

 

In principe volgt je de cursus samen met je partner, Doula of andere geboorte partner. Mocht je liever alleen komen dan is dat natuurlijk geen probleem.

 

Wanneer start  je?

Het is fijn te starten met een zwangerschapscursus als jij je daar klaar voor voelt. Je kunt op elk moment in je zwangerschap met Hypnobirthing beginnen. Eerder in de zwangerschap is handig, want dan heb je de tijd je alles eigen te maken. Maar juist ook in je laatste trimester kun je nog alles gaan toepassen voor een mooie geboorte!

 

Met wie?

Je volgt de cursus met je (geboorte)-partner. Dat kan zijn:  Je man of vrouw, maar ook je moeder, doula, zus of vriendin. Ook kun je de cursus alleen volgen als je situatie anders is.
Er zijn altijd maximaal 5 stellen, zodat er voor iedereen genoeg rust & ruimte is voor fijne deelname. Liever privé? Ook dat is een mogelijkheid, dan kom ik bij je thuis.

 

Locatie:

Landgoed Glinstrastate te Burgum

Van 19:15 tot 21:45 uur, soms met uitloop tot 22:15 uur.

 

Kosten Groepscursus:

€ 289,- per stel.  Dat is incl.(partner, doula of andere geboortepartner) Indien je al in het bezit bent van het boek of deze kunt lenen worden natuurlijk de kosten hiervan in mindering gebracht op de prijs.

De groepscursus wordt verdeeld over 4 bijeenkomsten van ieder 2.5 á 3 uur. Daarbij zit tevens inbegrepen….

 • Kennismaking per email of telefonisch
 • Vier bijeenkomsten geleid door een gecertificeerd Mongan Methode Hypnobirthing cursusleidster
 • Support per e-mail of telefoon voor-tijdens en na de cursus met evt persoonlijke begeleiding mocht dit noodzakelijk zijn zoals bijvoorbeeld bij een stuitligging.
 • Het originele boek “HypnoBirthing®” van Marie F. Mongan ( Engelstalig) of het Nederlandse boek “Ik ga relaxed bevallen”,  van Georgina Kwakye
 • Hypnobirthing Cd’s (Nederlands of Engels) Alle lesmaterialen ( scripts en hand-outs in het Nederlands)
 • Koffie, thee en verantwoorde maar ook onverantwoorde lekkernijen 🙂

 

Je kunt ook kiezen voor een cursus op maat in de vorm van een privé cursus. De kosten zijn dan € 350.- per stel.

( excl.reiskosten á 0.19 ct per km )

 

Lesinhoud:

Naast de ontspanningsoefeningen krijg je ontzettend veel praktische kennis over de geboorte zoals;

 • hoe werkt je baarmoeder
 • hoe werkt je geboortelijf
 • technieken voor prenatale, perinatale en postnatale binding
 • ademhalingstechniek
 • geboortewensen schrijven
 • voeding
 • fases van de geboorte
 • algemene informatie omtrent geboorte
 • uitleg over de geboorte
 • alternatieven voor inleiden
 • welke houdingen kun je aannemen tijdens de geboorte
 • hoe gebruik je de geboortebal
 • hoe gebruik je de rebozo
 • gouden uur
 • borstvoeding
 • optimaliseren van de  ligging van de baby

Cursus datums 2019


feb/mrt ’19                   12, 26 febr – 1, 8, mrt           2 plekjes

april                                 3, 10, 17, 24 april                    1 plek vrij

mei/ juni                        22, 29 mei, 12 en 26 juni       2 plekjes 

juni/juli                           14,21 juni – 5, 12 juli                vol !

aug/sept                      21, 28 aug – 4, 11 sept           2 plek vrij

Okt/Nov                        11,18 okt/1,8 nov                  3 plek vrij

Nov. Dec                       15,22,29 Nov/6 Dec.             4 plek vrij

Dec/jan                          13,20 Dec/10, 17 Jan 2020

 

Mocht je meer willen weten, liever een andere dag of datum willen of een privé-cursus prefereren? Mail vooral.

Je kunt je via onderstaand formulier direct aanmelden

KNOV
De KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, de beroepsvereniging voor verloskundigen) is bekend met hypnose als een middel om angst en spanning en daarmee pijn tijdens het geboorteproces te verminderen. Dit heeft meerdere voordelen: de geboorte verloopt vaak sneller en met minder complicaties. De moeder voelt zich goed en er is door Hypnobirthing een actieve rol weggelegd voor de eventuele geboortepartner.
Bewezen effectief
De cursus is al twintig jaar succesvol in de Verenigde Staten en is aan een universele opmars bezig. Anno 2009 zijn er meer dan 1000 docenten actief in 27 landen. Ik vind het fijn dat ik de cursus in Friesland en omgeving kan aanbieden, omdat het moeders en hun partner enorm kan helpen om zich zeker van zichzelf te voelen en om van de geboorte van hun kindje een heel bijzondere gebeurtenis te maken. Een mooie herinnering. Een ‘zachte geboorte’ is voor moeder, vader en baby een geweldige start als gezin.