Cursus Hypnobirthing

Ben je op zoek naar een cursus die je alles leert over hoe je op een ontspannen manier kunt bevallen? Dan zit je bij Hypnobirthing Friesland helemaal goed! Hier vind je  namelijk alle informatie over de volledige cursus Hypnobirthing The Mongan Method. Sinds 2019 in een nieuw jasje! Omdat het Amerikaanse concept mijns inziens niet helemaal aansluit op de Nederlandse geboortezorg heb ik het programma verbreed zodat je er zowel bij een thuis bevalling of een ziekenhuis bevalling goed mee uit de voeten kunt.

Door mijn achtergrond als kraamverzorgende krijg je bij Hypnobirthing Friesland eerlijke informatie over de geboortezorg. Tijdens de cursus krijg je praktische kennis en handvaten en leer je ontspanningstechnieken. De combinatie van ontspannings en ademhalingstechnieken, theorie en praktische tools zijn er om jou en je (geboorte)partner voor te bereiden op een makkelijke(re) geboorte!

De cursus biedt oneindig veel informatie over de periode van zwanger zijn de bevalling maar ook de periode daarna. 

Omdat ontspanning “de sleutel” is voor een rustige en kalme bevalling leer je hoe je door middel van ademhaling, visualisaties, affirmaties, ontspanning en zelfhypnose zo relaxt mogelijk kunt zijn.  Zelfhypnose klinkt misschien spannend maar hier is niets spannends aan. Je doet het vanuit jezelf vaker dan je denk. Onder andere wanneer je op gaat in een mooie film of een mooi boek. Het heeft niets met entertainment  hypnose en ook niets met therapie hypnose te maken. Het is een hele diepe ontspanning waar je jezelf in brengt en kan per keer variëren. Soms hou je het licht en luchtig en een andere keer ga je dieper. Je stuurt de diepte van je ontspanning helemaal zelf. Vergelijkbaar met Meditatie en Mindfulness.

Tijdens de lessen oefenen we met positieve suggesties over de bevalling. Doordat je diep ontspannen bent zetten deze suggesties zich vast in het onbewustzijn. Je geest wordt ervan overtuigt dat een geboorte kalm, zacht en comfortabel is.  Door deze positieve benadering ga je op een positieve manier over de geboorte denken en naar de geboorte kijken.  Het meest belangrijke effect hiervan is dat je lichaam op je geest reageert en hierdoor optimaal kan ontspannen. Een ontspannen lijf kan makkelijker openen waardoor je vaak minder ongemak ervaart en je lijf zich makkelijker opent voor de geboorte van je kindje.

Deze oefeningen en de  positieve benadering voor geboorte geven is het grote verschil met andere zwangerschap cursussen.

 

“Don’t just wish for a great birth, prepare for one!”

-Marie Mongan-

 

Wanneer start  je?

Het is fijn te starten met een zwangerschapscursus als jij je daar klaar voor voelt.  Je kunt op elk moment in je zwangerschap met Hypnobirthing beginnen. Eerder in de zwangerschap is handig, want dan heb je de tijd je alles eigen te maken. Maar juist ook in je laatste trimester kun je nog alles gaan toepassen voor een mooie geboorte.

Met wie?

Je volgt de cursus met je (geboorte)-partner. Dat kan zijn:  Je man of vrouw, maar ook je moeder, doula, zus of vriendin. Ook kun je de cursus alleen volgen als je situatie anders is.
Er zijn altijd maximaal 5 stellen, ( tijdens de maatregelen max 4 stellen) zodat er voor iedereen genoeg rust & ruimte is voor fijne deelname. Liever privé? Ook dat is een mogelijkheid, dan kom ik bij je thuis.

Locatie:

Afhankelijk van de grote van de groep:

Landgoed Glinstrastate te Burgum

it Betterskip te Eastermar

Van 19:15 tot 21:45 uur, soms met uitloop tot 22:15 uur.

Kosten Groepscursus:

€ 289,- per stel.  Dat is incl.( partner, Doula of andere geboortepartner) Indien je al in het bezit bent van het boek of deze kunt lenen worden natuurlijk de kosten hiervan in mindering gebracht op de prijs.

De groepscursus wordt verdeeld over 4 bijeenkomsten van ieder 2.5 á 3 uur. Daarbij zit tevens inbegrepen….

  • Kennismaking per email of telefonisch
  • Vier bijeenkomsten geleid door een gecertificeerd Mongan Methode Hypnobirthing cursusleidster
  • Support per e-mail of telefoon voor-tijdens en na de cursus met evt persoonlijke begeleiding mocht dit noodzakelijk zijn zoals bijvoorbeeld bij een stuitligging.
  • Het originele boek “HypnoBirthing®” van Marie F. Mongan ( Engelstalig) of het Nederlandse boek “Ik ga relaxed bevallen”,  van Georgina Kwakye
  • Hypnobirthing Cd’s (Nederlands of Engels) Alle lesmaterialen ( scripts en hand-outs in het Nederlands)
  • Koffie, thee en verantwoorde maar ook onverantwoorde lekkernijen 🙂

Je kunt ook kiezen voor een cursus op maat in de vorm van een privé cursus. De kosten zijn dan € 397.- per stel.

( excl.reiskosten á 0.19 ct per km )

 

Lesinhoud:

Naast de ontspanningsoefeningen krijg je ontzettend veel praktische kennis over de geboorte zoals;

  • hoe werkt je baarmoeder
  • hoe werkt je geboortelijf, spanning versus ontspanning
  • informatie over prenatale, perinatale en postnatale binding/hechting
  • ademhalingstechniek
  • geboortewensen schrijven
  • voeding
  • fases van de geboorte
  • algemene informatie omtrent geboorte
  • uitleg over de geboorte
  • alternatieven voor inleiden
  • welke houdingen kun je aannemen tijdens de geboorte
  • hoe gebruik je de geboortebal
  • hoe gebruik je de rebozo
  •  yoga oefeningen
  • info over het gouden uur
  • borstvoeding
  • optimaliseren van de  ligging van de baby met technieken uit de spinning babies

Cursus datums 2020


Jan,                              8, 15,22, 29 Jan                             1 plek vrij

Febr /Mrt                   27 febr/ 4, 11 en 26 Mrt              Vol

April                            8,16, 23, 29 April                         vervalt

Juni                             3, 10, 18 Juni                                 Vol

Juni Juli                      23, 30 juni/7 en 13 juli                 1 plek vrij


Aug/Sept                    18, 24, 31 aug / 14 sept               1 plek vrij      

Sept/Okt                     21, 28 sept / 8, 19 okt                  vol!

Okt/Nov                     20, 27 okt / 5, 10 nov                    vol! 

Nov/Dec                    18, 24 nov / 3, 9 dec                       vol!

Dec / Jan             15, 22 dec / 4, 11 jan, ovb                    vol! ( ovb  informeer naar de mogelijkheden)

Cursus datums 2021

 

Januari 2021       5, 11, 18, 25                                          4 plek vrij

(datums Januari 2021 onder voorbehoud van wijzigingen)

 

Mocht je meer willen weten, een privé cursus prefereren, misschien past een of meerdere datums niet? Mail vooral! We vinden altijd een oplossing!

Je kunt je via onderstaand formulier direct aanmelden 

Wanneer je  inschrijft voor een cursus ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Hypnobirthing Friesland 

KNOV
De KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, de beroepsvereniging voor verloskundigen) is bekend met hypnose als een middel om angst en spanning en daarmee pijn tijdens het geboorteproces te verminderen. Dit heeft meerdere voordelen: de geboorte verloopt vaak sneller en met minder complicaties. De moeder voelt zich goed en er is door Hypnobirthing een actieve rol weggelegd voor de eventuele geboortepartner.
Bewezen effectief
De cursus is al twintig jaar succesvol in de Verenigde Staten en is aan een universele opmars bezig. Anno 2009 zijn er meer dan 1000 docenten actief in 27 landen. Ik vind het fijn dat ik de cursus in Friesland en omgeving kan aanbieden, omdat het moeders en hun partner enorm kan helpen om zich zeker van zichzelf te voelen en om van de geboorte van hun kindje een heel bijzondere gebeurtenis te maken. Een mooie herinnering. Een ‘zachte geboorte’ is voor moeder, vader en baby een geweldige start als gezin.