Cursus informatie

Hypnobirthing is een praktische zwangerschapscursus waarin je de combinatie leert van ontspannings en ademhalingstechnieken, theorie en praktische tools om jou en je (geboorte)partner voor te bereiden op een makkelijke(re) geboorte!

De cursus biedt handige informatie voor tijdens je zwangerschap, bevalling maar ook de periode daarna. Het zijn 4 bijeenkomsten en je kunt terecht in alle stadia van je zwangerschap. 

Hypnobirthing staat voor bevallen met inzet van zelfhypnose. Dit is net zo spannend als wanneer je op gaat in een mooie film of een mooi boek. Het heeft niets met entertainent hypnose en ook niets met therapie hypnose te maken. Het is een hele diepe ontspanning waar je jezelf in brengt. In deze staat van zijn ben je vrij van gedachten en kun je je volledig focussen op dat wat jij wilt.  

Tijdens de oefeningen in de les leer je jezelf steeds opnieuw in die staat van zijn te brengen. Tijdens de lessen vertel ik tijdens de ontspanningsmomenten positieve woorden waardoor deze worden vastgelegd in je onbewuste en terrein maken waardoor negatieve overtuigingen geen kans meer krijgen. 

Je overtuiging wordt dat een geboorte kalm, zacht en comfortabel is. Hierdoor groeit vertrouwen in je lijf. Door deze positieve benadering ga je op een positieve manier naar de geboorte kijken en vaak ook beleven. 
De positieve benadering voor geboorte geven is het grote verschil met andere zwangerschap cursussen.

“Don’t just wish for a great birth, prepare for one!”

Naast de ontspanningsoefeningen krijg je ook veel praktische kennis over de geboorte. Zoals:

• Hoe werkt je baarmoeder
• hoe werkt je geboorte lijf
• technieken voor prenatale, perinatale en postnatale binding
• ademhalingstechnieken
• geboortewensen schrijven
• voeding
• fases van de geboorte
• algemene informatie omtrent geboorte
• uitleg over de geboorte
• alternatieven voor inleiden
• welke houdingen kun je aannemen tijdens de geboorte
• Borstvoeding

In principe volgt je de cursus samen met je partner, Doula of andere geboorte partner. Mocht je liever alleen komen dan is dat natuurlijk geen probleem.

KNOV
De KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, de beroepsvereniging voor verloskundigen) is bekend met hypnose als een middel om angst en spanning en daarmee pijn tijdens het geboorteproces te verminderen. Dit heeft meerdere voordelen: de geboorte verloopt vaak sneller en met minder complicaties. De moeder voelt zich goed en er is door Hypnobirthing een actieve rol weggelegd voor de eventuele geboortepartner.

Bewezen effectief
De cursus is al twintig jaar succesvol in de Verenigde Staten en is aan een universele opmars bezig. Anno 2009 zijn er meer dan 1000 docenten actief in 27 landen. Ik vind het fijn dat ik de cursus in Friesland en omgeving kan aanbieden, omdat het moeders en hun partner enorm kan helpen om zich zeker van zichzelf te voelen en om van de geboorte van hun kindje een heel bijzondere gebeurtenis te maken. Een mooie herinnering. Een ‘zachte geboorte’ is voor moeder, vader en baby een geweldige start als gezin.

Wanneer start je?

Het is fijn te starten met een zwangerschapscursus als jij je daar klaar voor voelt. Je kunt op elk moment in je zwangerschap met Hypnobirthing beginnen. Eerder in de zwangerschap is handig, want dan heb je de tijd je alles eigen te maken. Maar juist ook in je laatste trimester kun je nog alles gaan toepassen voor een mooie geboorte!


Met wie?

Je volgt de cursus met je (geboorte)-partner. Dat kan zijn:  Je man of vrouw, maar ook je moeder, doula, zus of vriendin. Ook kun je de cursus alleen volgen als je situatie anders is.
Er zijn altijd maximaal 5 stellen, zodat er voor iedereen genoeg rust & ruimte is voor fijne deelname. Liever privé? Ook dat is een mogelijkheid, dan kom ik bij je thuis.


Locatie

De cursus wordt afhankelijk van het aantal aanmeldingen zomers op woensdag avond gegeven in:

Burgum, Landgoed Glinstrastate of

De Tike ( thv Drachten), dorpsschool De Gielguorde

Van 19:15 tot 21:45 uur, soms met uitloop tot 22:15 uur.

Vanaf oktober zijn de lessen op vrijdagavond.

Tarieven

De kosten van een groepscursus zijn € 289,- per stel.  dus incl.(partner, doula of andere geboortepartner) Indien je al in het bezit bent van het boek of deze kunt lenen worden natuurlijk de kosten hiervan in mindering gebracht op de prijs.

De groepscursus wordt verdeeld over 4 bijeenkomsten van ieder 2.5 á 3 uur. Daarbij zit tevens inbegrepen….

  • Kennismaking per email of telefonisch
  • Vier bijeenkomsten geleid door een gecertificeerd Mongan Methode Hypnobirthing cursusleidster
  • Support per e-mail of telefoon voor-tijdens en na de cursus met evt persoonlijke begeleiding mocht dit noodzakelijk zijn zoals bijvoorbeeld bij een stuitligging.
  • Het originele boek “HypnoBirthing®” van Marie F. Mongan ( Engelstalig) of het Nederlandse boek “Ik ga relaxed bevallen”,  van Georgina Kwakye
  • Hypnobirthing Cd’s (Nederlands of Engels) Alle lesmaterialen ( scripts en hand-outs in het Nederlands)
  • Koffie, thee en verantwoorde maar ook onverantwoorde lekkernijen 🙂

Je kunt ook kiezen voor een cursus op maat in de vorm van een privé cursus. De kosten zijn dan € 350.- per stel. ( excl.reiskosten á 0.19 ct per km )


Cursus datums 2019


feb/mrt ’19                   12, 26 febr – 1, 8, mrt           2 plekjes vrij

april                                 3, 10, 17, 24 april                    1 plek vrij

mei/ juni                        22, 29 mei, 12 en 26 juni       3 plekjes vrij

juni/juli                           14,21 juni – 5, 12 juli               vol !

aug/sept                      21, 28 aug – 4, 11 sept

sept/okt                       16,23 sept – 1, 14 okt.

okt/nov                        11 okt.- 1, 6, 15 nov.

nov./ dec.                    22, 29 nov  6, 20 dec

 

 

Mocht je meer willen weten, liever een andere dag of datum willen of een privé-cursus prefereren? Mail vooral.

Je kunt je via onderstaand formulier direct aanmelden

[contact-field label="Naam" type="name" required="true"/][contact-field label="E-mailadres" type="email" required="true"/][contact-field label="Website" type="url"/][contact-field label="Bericht" type="textarea"/][/contact-fo